Makové kolieska
Mak dokáže veľmi príjemným spôsobom osviežiť bežné pečenie. V tomto recepte sa skĺbi jeho horkastá chuť so sladkým džemom a citrónovou polevou. Koláčik vydrží čerstvý niekoľko dní.
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 1 dl oleja
- 6 PL vody
- štipka soli
- 200 g nemletého maku
- 1 prášok do pečiva
- šťava z ½ citróna
- 400 g kryštálového cukru
- 400 g hladkej múky
- 50 ml rumu
- kyslejší džem (napr. malinový, či ríbezľový)
Poleva:
- 200 g práškového cukru
- šťava z 1 citróna
Postup:
- V miske mixérom zmiešame žĺtka s 200 g cukru
- Postupne pridáme olej, vodu a citrónovú šťavu a mixujeme, kým sa suroviny nespoja
- Pridáme múku, prášok do pečiva a mak a všetko dobre premiešame vareškou
- V druhej miske si vymiešame do tuhého snehu bielka spolu so zvyšným cukrom (200 g)
- Sneh pridáme k cestu a všetko dobre zmiešame a vznikne nám hustejšia hladká hmota
- Plech s rozmerom cca 40×35 cm vystelieme papierom na pečenie a nalejeme naň cesto
- Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C asi 30 minút
- Po upečení celý, ešte horúci koláč popicháme špáradlom a polejeme ho rumom
- Na teplý koláč natrieme v tenkej vrstve džem
- Zmiešaním cukru a štavy z citróna si pripravíme citrónovú polevu, ktorú nalejeme na koláč a necháme pár minút vychladnúť
- Ešte kým poleva nie je celkom stuhnutá vykrajujeme z koláča kolieska, ktoré môžeme dozdobiť kôrou z citróna