Makové kolieska

Makové kolieska

Mak dokáže veľmi príjemným spôsobom osviežiť bežné pečenie. V tomto recepte sa skĺbi jeho horkastá chuť so sladkým džemom a citrónovou polevou. Koláčik vydrží čerstvý niekoľko dní.

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 1 dl oleja
  • 6 PL vody
  • štipka soli
  • 200 g nemletého maku
  • 1 prášok do pečiva
  • šťava z ½ citróna
  • 400 g kryštálového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 50 ml rumu
  • kyslejší džem (napr. malinový, či ríbezľový)

Poleva:

  • 200 g práškového cukru
  • šťava z 1 citróna

Postup:

  1. V miske mixérom zmiešame žĺtka s 200 g cukru
  2. Postupne pridáme olej, vodu a citrónovú šťavu a mixujeme, kým sa suroviny nespoja
  3. Pridáme múku, prášok do pečiva a mak a všetko dobre premiešame vareškou
  4. V druhej miske si vymiešame do tuhého snehu bielka spolu so zvyšným cukrom (200 g)
  5. Sneh pridáme k cestu a všetko dobre zmiešame a vznikne nám hustejšia hladká hmota
  6. Plech s rozmerom cca 40×35 cm vystelieme papierom na pečenie a nalejeme naň cesto
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C asi 30 minút
  8. Po upečení celý, ešte horúci koláč popicháme špáradlom a polejeme ho rumom
  9. Na teplý koláč natrieme v tenkej vrstve džem
  10. Zmiešaním cukru a štavy z citróna si pripravíme citrónovú polevu, ktorú nalejeme na koláč a necháme pár minút vychladnúť
  11. Ešte kým poleva nie je celkom stuhnutá vykrajujeme z koláča kolieska, ktoré môžeme dozdobiť kôrou z citróna