Facebook
Instagram

Vianočné orechovo-rumové rezy

Vianočné orechovo-rumové rezy

S prípravami na Vianoce sa spája aj vianočné pečenie. Tieto rezy sú moje obľúbené a to nielen na Vianoce. Kombinácia orechov, medu a rumu je božská.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 200 g masla
  • 180 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 3 PL medu
  • 2 ČL sódy bikarbony rozmiešanej v 2 ČL mlieka
  • 500 g hladkej múky

Orechová krusta:

  • 350 g posekaných vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 120 g masla
  • 4 PL medu

Krém:

  • 320 ml mlieka
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 100 g cukru
  • 250 g masla
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 150 ml rumu

Postup:

  1. Z uvedených surovín vypracujeme robotom alebo rukami cesto a rozdelíme ho na 2 časti.
  2. Každú časť vyvaľkáme priamo na plechu vystlanom papierom na pečenie.
  3. Prvú časť pečieme v rúre vyhriatej na 170°C cca 12 minút.
  4. Medzičasom si pripravíme orechovú krustu – na panvici zmiešame všetky ingrediencie a na slabom ohni za stáleho miešania smažíme dozlatista.
  5. Ešte horúcu krustu rovnomerne natrieme na druhý (surový) plát cesta a dáme hneď piecť na 170°C cca 12 minút.
  6. Kým sa druhé cesto pečie, pripravíme si krém. V hrnci na miernom ohni zmiešame mlieko, múku, škrob a polovicu cukru. Uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť.
  7. V robotovi alebo ručným mixérom si vyšľaháme maslo s druhou polovicou cukru, vanilkovým extraktom a cca 100 ml rumu. Po lyžičkách pridávame vychladnutú kašu a ďalej šľaháme, kým nebude krém hladký.
  8. Vychladnutý plát cesta (ten bez orechov) pokvapkáme rumom a natrieme krémom. Prikryjeme druhým plátom cesta (ten s orechami), pritlačíme a necháme odležať ideálne do druhého dňa, kedy je koláčik krásne mäkký.