Levanduľové sconyVegan 

Levanduľové scony<span class="badge-status" style="background:#5add08">Vegan</span> 

Zbožňujem vôňu levandule. Je taká nezameniteľná a veľmi upokojujúca. V zimnom období levanduľová esencia na radiátore dokáže krásne rozvoňať celý byt. Na jednej levanduľovej farme neďaleko Londýna som raz ochutnala výborné tradičné britské scones. Ich chuť mám stále na jazyku a tak som si vymyslela túto moju (vegánsku) verziu.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 70 g rastlinného tuku (alebo masla)
  • 50 g trstinového cukru + trošku zomletého na posypanie
  • 2 PL čerstvej levandule + na posypanie
  • 150 ml ryžového mlieka
  • malinový jam, ghee

Postup:

  1. V miske zmiešame sypké suroviny
  2. Pridáme maslo a rozdrobíme
  3. Pridáme mlieko a vytvarujeme hladké cesto
  4. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme okrúhle scony
  5. Každý na vrchu posypeme troškou mletého trstinového cukru zmiešaného s levanduľou
  6. Pečieme na 220°C na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 10-12 minút, až kým scony nebudú jemne zlatasté
  7. Podávame s kyselkavým jamom a ghee

Toto je recept vhodný pre alergikov – neobsahuje totiž vajcia, mlieko ani žiadne živočíšne produkty a použila som aj špaldovú múku. Chutia na nerozoznanie od scnonov, ktoré poznám z Anglicka. Ak však nemáte žiadne alergie, pokojne použite maslo dodá sconom ešte hlbšiu chuť. A v tom prípade nezabudnite ani na poriadne hustú šľahačku, ktorá k servírovaniu sconov jednoducho patrí.