Levanduľové sconyVegan
Zbožňujem vôňu levandule. Je taká nezameniteľná a veľmi upokojujúca. V zimnom období levanduľová esencia na radiátore dokáže krásne rozvoňať celý byt. Na jednej levanduľovej farme neďaleko Londýna som raz ochutnala výborné tradičné britské scones. Ich chuť mám stále na jazyku a tak som si vymyslela túto moju (vegánsku) verziu.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 70 g rastlinného tuku (alebo masla)
- 50 g trstinového cukru + trošku zomletého na posypanie
- 2 PL čerstvej levandule + na posypanie
- 150 ml ryžového mlieka
- malinový jam, ghee
Postup:
- V miske zmiešame sypké suroviny
- Pridáme maslo a rozdrobíme
- Pridáme mlieko a vytvarujeme hladké cesto
- Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme okrúhle scony
- Každý na vrchu posypeme troškou mletého trstinového cukru zmiešaného s levanduľou
- Pečieme na 220°C na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 10-12 minút, až kým scony nebudú jemne zlatasté
- Podávame s kyselkavým jamom a ghee
Toto je recept vhodný pre alergikov – neobsahuje totiž vajcia, mlieko ani žiadne živočíšne produkty a použila som aj špaldovú múku. Chutia na nerozoznanie od scnonov, ktoré poznám z Anglicka. Ak však nemáte žiadne alergie, pokojne použite maslo dodá sconom ešte hlbšiu chuť. A v tom prípade nezabudnite ani na poriadne hustú šľahačku, ktorá k servírovaniu sconov jednoducho patrí.