Facebook
Instagram

Jahodový pie

Jahodový pie

Zbožňujem tých pár týždňov v máji a júni, kedy trvá obdobie jahôd. Každý rok si ich nazbieram niekoľko kilogramov, časť zamrazím, aby bolo na zimné dobrôtky a zo zvyšku vymýšľam nové dezeerty. Ako napríklad tento ľahký koláčik.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 g polohrubej múky (môžete vyskúšať aj celozrnnú špaldovú)
  • 120 g rastlinného tuku
  • 100 ml studenej vody
  • štipka soli

Plnka:

  • 500 g čerstvých jahôd
  • 50 g trstinového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • 2 balíčky práškovej želatíny (spolu na 500 ml tekutiny)

Postup:

  1. V miske zmiešame múku, soľ a tuk, potom pridáme vodu a vypracujeme hladké tuhé cesto
  2. V koláčovej forme (cca 30 cm) rukami cesto rovnomerne rozprestrieme
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C cca 20 minút
  4. Medzičasom si pripravíme plnku – v menšom hrnci zmiešame jahody, cukor a citrónovú šťavu a za stáleho miešania povaríme cca 5 minút
  5. Rozmixujeme dohladka ponorným mixérom, scedíme a znovu vrátime na sporák
  6. Pridáme želatínu, privedieme k varu a o minútku vypneme
  7. Necháme minútu odstáť a nalejeme na vychladnutý korpus
  8. Po stuhnutí ozdobíme čerstvými jahodami, drobným ovocím, alebo aj šľahačkou