Créme brulée
Tento typicky francúzsky dezert ochutnám vždy, keď mám možnosť. Existuje množstvo jeho variácií, mne najviac chutí v tejto klasickej verzii.
Ingrediencie:
- 500 ml šľahačky
- 5 žĺtkov
- 1 vanilkový struk
- 100 g kryštálového cukru
Postup:
- Na ohni zohrejeme šľahačku, do ktorej sme pridali semienka z vanilkového struku
- V miske rozmiešame žĺtka s cukrom
- Za stáleho miešania ručným mixérom do žĺtkov pomaly pridávame ohriatu šľahačku
- Zmes precedíme a rozdelíme do 4 malých keramických misiek
- Na plech poukladáme misky, vložíme do rúry a podlejeme vriacou vodou
- Pečieme na 180°C cca 25 min
- Vyberieme a necháme vychladnúť (ideálne cez noc)
- Pred servírovaním posypeme trstinovým cukrom a pištoľou skaramelizujeme