Créme brulée

Créme brulée

Tento typicky francúzsky dezert ochutnám vždy, keď mám možnosť. Existuje množstvo jeho variácií, mne najviac chutí v tejto klasickej verzii.

Ingrediencie:

  • 500 ml šľahačky
  • 5 žĺtkov
  • 1 vanilkový struk
  • 100 g kryštálového cukru

Postup:

  1. Na ohni zohrejeme šľahačku, do ktorej sme pridali semienka z vanilkového struku
  2. V miske rozmiešame žĺtka s cukrom
  3. Za stáleho miešania ručným mixérom do žĺtkov pomaly pridávame ohriatu šľahačku
  4. Zmes precedíme a rozdelíme do 4 malých keramických misiek
  5. Na plech poukladáme misky, vložíme do rúry a podlejeme vriacou vodou
  6. Pečieme na 180°C cca 25 min
  7. Vyberieme a necháme vychladnúť (ideálne cez noc)
  8. Pred servírovaním posypeme trstinovým cukrom a pištoľou skaramelizujeme