Jahodový pie

Zbožňujem tých pár týždňov v máji a júni, kedy trvá obdobie jahôd. Každý rok si ich nazbieram niekoľko kilogramov, časť zamrazím, aby bolo na zimné dobrôtky a zo zvyšku vymýšľam nové dezeerty. Ako napríklad tento ľahký koláčik.

Ingrediencie:
Cesto:
- 250 g polohrubej múky (môžete vyskúšať aj celozrnnú špaldovú)
- 120 g rastlinného tuku
- 100 ml studenej vody
- štipka soli
Plnka:
- 500 g čerstvých jahôd
- 50 g trstinového cukru
- šťava z 1 citróna
- 2 balíčky práškovej želatíny (spolu na 500 ml tekutiny)
Postup:
- V miske zmiešame múku, soľ a tuk, potom pridáme vodu a vypracujeme hladké tuhé cesto
- V koláčovej forme (cca 30 cm) rukami cesto rovnomerne rozprestrieme
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C cca 20 minút
- Medzičasom si pripravíme plnku – v menšom hrnci zmiešame jahody, cukor a citrónovú šťavu a za stáleho miešania povaríme cca 5 minút
- Rozmixujeme dohladka ponorným mixérom, scedíme a znovu vrátime na sporák
- Pridáme želatínu, privedieme k varu a o minútku vypneme
- Necháme minútu odstáť a nalejeme na vychladnutý korpus
- Po stuhnutí ozdobíme čerstvými jahodami, drobným ovocím, alebo aj šľahačkou