Facebook
Instagram

Chrumkavý chlebíkVegan 

Chrumkavý chlebík<span class="badge-status" style="background:#5add08">Vegan</span> 

Upiecť si vlastný, chrumkavý a zdravý domáci chlieb nie je také ťažké. Chce to len trošku času, pár pokusov na osvojenie si toho správneho postupu, no potom to už ide hladko. Cesto si zamiesim večer a ráno sa už chlebík pečie. Alebo si ho pripravím ráno a upečiem večer po návrate z práce. Tento chlebík má krásne veľké oká a chrumkavú kôrku.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček celozrnnej múky (pšeničná alebo špaldová)
  • 2 hrnčeky hladkej chlebovej múky
  • 1,5 ČL sušeného droždia
  • 1,5 ČL soli
  • 1,5 hrnčeka teplej vody
  • Tekvicové, slnečnicové, ľanové semienka, príp. orechy, chia semienka

Postup:

  1. V miske zmiešame všetky ingrediencie a miesime rukou alebo robotom cca 5 minút, len kým sa všetko dobre premieša.
  2. Potom misku prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 12 hodín – ideálne cez noc.
  3. Po 12 hodinách si predhrejeme rúru na 250°C, dáme do nej keramickú zapekaciu misku, alebo misku z jánskeho skla a necháme tiež rozohriať.
  4. Cesto vyklopíme do rozpálenej nádoby, pokvapkáme vodou a prikryjeme vekom alebo alobalom. Netreba ho nijako tvarovať, krásne sa samo prispôsobí tvaru horúcej nádoby. Ak chceme, môžeme vrch ešte posypať semienkami.
  5. Pečieme 12 minút.
  6. Potom znížime teplotu na 210°C a pečieme ďalších 30 minút.
  7. Po upečení chlebík preložíme na chladiacu mriežku a obalíme do čistej navlhčenej utierky.
  8. Skladujeme obalený v utierke a zabalený v sáčku alebo zatvorenej nádobe, aby nám neobschol.

Tip: Skúste skombinovať rôzne druhy múky – špaldovú či ražnú. Doba pečenia chlebíka sa potom môže mierne predĺžiť. Či je chlebík už dobre upečený skontrolujete špáradlom.