Chrumkavý chlebíkVegan
Upiecť si vlastný, chrumkavý a zdravý domáci chlieb nie je také ťažké. Chce to len trošku času, pár pokusov na osvojenie si toho správneho postupu, no potom to už ide hladko. Cesto si zamiesim večer a ráno sa už chlebík pečie. Alebo si ho pripravím ráno a upečiem večer po návrate z práce. Tento chlebík má krásne veľké oká a chrumkavú kôrku.
Ingrediencie:
- 1 hrnček celozrnnej múky (pšeničná alebo špaldová)
- 2 hrnčeky hladkej chlebovej múky
- 1,5 ČL sušeného droždia
- 1,5 ČL soli
- 1,5 hrnčeka teplej vody
- Tekvicové, slnečnicové, ľanové semienka, príp. orechy, chia semienka
Postup:
- V miske zmiešame všetky ingrediencie a miesime rukou alebo robotom cca 5 minút, len kým sa všetko dobre premieša.
- Potom misku prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 12 hodín – ideálne cez noc.
- Po 12 hodinách si predhrejeme rúru na 250°C, dáme do nej keramickú zapekaciu misku, alebo misku z jánskeho skla a necháme tiež rozohriať.
- Cesto vyklopíme do rozpálenej nádoby, pokvapkáme vodou a prikryjeme vekom alebo alobalom. Netreba ho nijako tvarovať, krásne sa samo prispôsobí tvaru horúcej nádoby. Ak chceme, môžeme vrch ešte posypať semienkami.
- Pečieme 12 minút.
- Potom znížime teplotu na 210°C a pečieme ďalších 30 minút.
- Po upečení chlebík preložíme na chladiacu mriežku a obalíme do čistej navlhčenej utierky.
- Skladujeme obalený v utierke a zabalený v sáčku alebo zatvorenej nádobe, aby nám neobschol.
Tip: Skúste skombinovať rôzne druhy múky – špaldovú či ražnú. Doba pečenia chlebíka sa potom môže mierne predĺžiť. Či je chlebík už dobre upečený skontrolujete špáradlom.