Celozrnný chlebíkVegan
Ak máte trošku času a chuť na domáci chlebík, vyskúšajte tento s celozrnnou múkou. Jeho prípravu určite zvládnete, pečenie chleba nie je až taká veda, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.
Ingrediencie:
- 20 g droždia
- 300 ml vlažnej vody
- cca 20g soli
- 300 g celozrnnej pšeničnej múky
- 200 g hladkej pšeničnej múky
Postup:
- V miske zmiešame všetky suroviny do kompaktného cesta.
- Cesto miesime rukami na pomúčenej doske asi 5 minút – kým sa už nebude lepiť a dá sa vytvarovať do hladkého bochníka.
- Zakryjeme ho utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na cca 45 minút, resp. kým bochník nenarastie.
- Potom ho preložíme na plech na pečenie, ktorý sme predtým vymazali olejom a vysypali múkou. Poslúžiť môže aj papier na pečenie, ale ja to mam takto radšej
- Na vrchu môžeme bochník na niekoľkých miestach narezať, alebo urobiť kríž.
- Znovu necháme kysnúť asi 1 hodinu.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 220°C a pečieme asi 25-30 minút