Ciabatta s olivamiVegan
Tento recept patrí medzi moje obľúbené. Domácemu pečivu sa jednoducho nevyrovná žiadne kupované. Zväčša tieto ciabattky pečiem cez víkend, keďže vyžadujú pár hodín prípravy, ale o to viac sa potom teším, ako sa zahryznem do chrumkavého voňavého pečiva. Z uvedenej dávky vyjde 8 kusov.
Ingrediencie:
- 20 g droždia
- 300 ml vlážnej vody
- 1 ČL soli
- 500 g hladkej špaldovej múky
- 2 PL olivového oleja
- 100 g posekaných čiernych olív
Postup:
- Vo väčšej miske zmiešame vodu a droždie. Pridáme múku, soľ, posekané olivy, olivový olej a vypracujeme hladké cesto
- Zakryjeme a necháme kysnúť cca 2 hodiny na teplom mieste.
- Keď cesto zdvojnásobilo svoju veľkosť, vyberieme ho na pomúčenú dosku, znovu trošku premiesime a rozdelíme ho na 8 kúskov.
- Formujeme bochníčky, alebo skôr hranaté tvary.
- Ciabatty premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme a necháme kysnúť ešte asi hodinku, kým zase trošku podrastú.
- Pečieme cca 20 min na 200°C
Vyskúšajte namiesto olív pridať napr. osmaženú cibuľku, sušené paradajky alebo rôzne bylinky (rozmarín, tymian…). A nezabudnite ešte teplú ciabattu pokvapkať olivovým olejom a len tak si vychutnať prvé sústo.
Ciabatty môžte aj zmraziť a zase vytiahnuť asi pol hodinku predtým, ako na jednu z nich budete mať chuť.