Ciabatta s olivamiVegan 

Ciabatta s olivami<span class="badge-status" style="background:#5add08">Vegan</span> 

Tento recept patrí medzi moje obľúbené. Domácemu pečivu sa jednoducho nevyrovná žiadne kupované.  Zväčša tieto ciabattky pečiem cez víkend, keďže vyžadujú pár hodín prípravy, ale o to viac sa potom teším, ako sa zahryznem do chrumkavého voňavého pečiva. Z uvedenej dávky vyjde 8 kusov.

Ingrediencie:

  • 20 g droždia
  • 300 ml vlážnej vody
  • 1 ČL soli
  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g posekaných čiernych olív

Postup:

  1. Vo väčšej miske zmiešame vodu a droždie. Pridáme múku, soľ, posekané olivy, olivový olej a vypracujeme hladké cesto
  2. Zakryjeme a necháme kysnúť cca 2 hodiny na teplom mieste.
  3. Keď cesto zdvojnásobilo svoju veľkosť, vyberieme ho na pomúčenú dosku, znovu trošku premiesime a rozdelíme ho na 8 kúskov.
  4. Formujeme bochníčky, alebo skôr hranaté tvary.
  5. Ciabatty premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme a necháme kysnúť ešte asi hodinku, kým zase trošku podrastú.
  6. Pečieme cca 20 min na 200°C

Vyskúšajte namiesto olív pridať napr. osmaženú cibuľku, sušené paradajky alebo rôzne bylinky (rozmarín, tymian…). A nezabudnite ešte teplú ciabattu pokvapkať olivovým olejom a len tak si vychutnať prvé sústo.

Ciabatty môžte aj zmraziť a zase vytiahnuť asi pol hodinku predtým, ako na jednu z nich budete mať chuť.