Thajské zelené curry

Thajské zelené curry

Keď sa sladkastá chuť kokosového mlieka skĺbi s kuracím mäskom, cuketou, hríbikmi a voňavým koriandrom, vznikne pre mňa jedno z najúžasnejších jedál, aké poznám. Pri thajskom zelenom curry verím, že naozaj existuje food heaven…

Ingrediencie (4 porcie):

  • 1,5 PL thajského zeleného curry
  • 600 ml kokosového mlieka
  • 600 g kuracích pŕs
  • 1 cuketa
  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g malých šampiňónov
  • 1 PL trstinového cukru
  • 4 PL rybacej omáčky
  • 1 ČL krevetovej pasty
  • 4 limetkové listy
  • 1 citrónová tráva
  • čerstvý koriander
  • 1 limetka
  • jasmínová ryža

Postup:

  1. Kuracie mäsko, cibuľu a cuketu nakrájame na väčšie kocky
  2. Dáme variť jasmínovú ryžu – ja ju len nasypem do horúcej vody a varím ako cestoviny 
  3. Do rozpáleného woku dáme curry pastu a trošku kokosového mlieka, premiešame a privedieme k varu
  4. Pridáme limetkové listy, citrónovú trávu, kuracie mäso a zalejeme zvyškom kokosového mlieka a znovu privedieme k varu
  5. Keď je kuracie mäso mäkké, pridáme zeleninu
  6. Všetko spolu povaríme, dochutíme rybacou omáčkou, cukrom a krevetovou pastou
  7. Zase povaríme, aby sa všetky chute spolu prepojili
  8. Curry podávame s ryžou, posypané lístkami koriandra a pokvapkané limetkovou šťavou

Toto curry je výborné aj s krevetami alebo len so zeleninkou.

Do curry vždy používam kokosové mlieko z tetrapaku – má lepšiu a krémovejšiu konzistenciu, ako mlieko z konzervy a obsahuje len kokos a vodu. Curry pasta sa dá celkom jednoducho vyrobiť aj doma, avšak v ázijských obchodoch majú celkom slušnú ponuku a pasta v chladničke vydrží naozaj dlho.

Toto sú suroviny, s ktorými sa tento recept určite podarí.