Thajské zelené curry
Keď sa sladkastá chuť kokosového mlieka skĺbi s kuracím mäskom, cuketou, hríbikmi a voňavým koriandrom, vznikne pre mňa jedno z najúžasnejších jedál, aké poznám. Pri thajskom zelenom curry verím, že naozaj existuje food heaven…
Ingrediencie (4 porcie):
- 1,5 PL thajského zeleného curry
- 600 ml kokosového mlieka
- 600 g kuracích pŕs
- 1 cuketa
- 1 väčšia cibuľa
- 200 g malých šampiňónov
- 1 PL trstinového cukru
- 4 PL rybacej omáčky
- 1 ČL krevetovej pasty
- 4 limetkové listy
- 1 citrónová tráva
- čerstvý koriander
- 1 limetka
- jasmínová ryža
Postup:
- Kuracie mäsko, cibuľu a cuketu nakrájame na väčšie kocky
- Dáme variť jasmínovú ryžu – ja ju len nasypem do horúcej vody a varím ako cestoviny
- Do rozpáleného woku dáme curry pastu a trošku kokosového mlieka, premiešame a privedieme k varu
- Pridáme limetkové listy, citrónovú trávu, kuracie mäso a zalejeme zvyškom kokosového mlieka a znovu privedieme k varu
- Keď je kuracie mäso mäkké, pridáme zeleninu
- Všetko spolu povaríme, dochutíme rybacou omáčkou, cukrom a krevetovou pastou
- Zase povaríme, aby sa všetky chute spolu prepojili
- Curry podávame s ryžou, posypané lístkami koriandra a pokvapkané limetkovou šťavou
Toto curry je výborné aj s krevetami alebo len so zeleninkou.
Do curry vždy používam kokosové mlieko z tetrapaku – má lepšiu a krémovejšiu konzistenciu, ako mlieko z konzervy a obsahuje len kokos a vodu. Curry pasta sa dá celkom jednoducho vyrobiť aj doma, avšak v ázijských obchodoch majú celkom slušnú ponuku a pasta v chladničke vydrží naozaj dlho.
Toto sú suroviny, s ktorými sa tento recept určite podarí.