Facebook
Instagram

Kuracie satay s arašidovou omáčkou

Kuracie satay s arašidovou omáčkou

Kuracie satay patrí medzi tradičné pouličné jedlá, na ktoré môžete natrafiť napríklad v Indonézií, či Malajzii. Počas mojej dovolenky na Bali som si ho dopriala veľmi často. Malé šťavnaté grilované kúsky kuracieho mäska na paličke, poliate krémovou arašidovou omáčkou, podávané s ryžou a originálne servírované na banánovom liste. Tú chuť si pamätám dodnes. Možno aj preto, že sa mi k nej týmto receptom podarilo úplne priblížiť.

Ingrediencie:

Marináda:

  • 1 PL mletého curry
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 PL rybacej omáčky
  • 1 PL arašidového masla
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL kukrumy
  • 1 ČL kajánského korenia
  • 100 ml kokosovho mlieka
  • 1 roztlačný strúčik cesnaku

Omáčka:

  • 4 PL arašidového masla
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 PL tamarindovej pasty
  • 150 ml kokosového mlieka

Ostatné ingrediencie:

  • 500 g kuracieho mäsa
  • basmati ryža
  • soľ
  • posekané arašidy na ozdobenie
  • čerstvý koriander

Postup:

  1. Najprv si pripravíme marinádu – vo väčšej dobre zmiešame všetky suroviny a pridáme na kocky nakrájané mäso.
  2. Marinujeme aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
  3. Kuracie mäso napicháme na špajle a poukladáme na plech vyložený papierom na pečnie.
  4. Pečieme na 200°C asi 20 minút. Na záver dáme na pár minút pod gril.
  5. V malom hrnci si zmiešame suroviny na omáčku a povaríme asi 5 minút.
  6. Uvaríme ryžu a podávame posypané koriandrom a posekanými arašidmi.

Kuracie mäsko na tanieri polejeme omáčkou, alebo si ho ešte na paličke môžete do omáčky namáčať.

Príprava tohto jedla chvíľku trvá, je to naozaj mňamka. Ak vám zostane omáčka, môžete ju pokojne zamraziť a využiť nabudúce.