Facebook
Instagram

Pad thai

Pad thai

Pad thai je thajská klasika. V Bangkoku na toto jedlo narazíte na každom kroku. Za pár bathov vám aj v tej najzastrčenejšej reštaurácii, či pouličnom stánku vykúzlia takú špecialitku, že sa budete oblizovať ešte dva týždne. Toto jednoduché jedlo sa dá pripraviť aj v našich podmienkach – stačí vám jedna návšteva ázijského obchodu s potravinami, aby ste si doplnili suroviny, ktoré potom môžete použiť aj na ďalšie recepty. A navyše, tento recept ponúka priestor na obmenu – podľa toho, čo máte aktuálne v chladničke.

Ingrediencie:

  • 250 g ryžových rezancov (široké cca 0,5 cm)
  • 400 g tofu pokrájaného na kocky
  • 1 vajce
  • 1 PL tamarind pasty
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 2 PL sladkej chilli omáčky
  • 2 PL arašidového masla
  • 1 PL trstinového cukru
  • šťava z ½ limetky
  • 2 strúčiky cesnaku – pokrájané na drobno
  • 1 chilli paprička nokrájaná na drobno
  • 2 jarné cibuľky – pokrájané na rezance
  • 2 mrkvy – pokrájané na rezance
  • mungo klíčky
  • šampiňóny
  • arašidy a čerstvý koriander na posypanie
  • kokosový olej

Postup:

  1. Vo woku si rozpálime kokosový olej, orestujeme arašidy, cesnak a chilli
  2. Pridáme tofu a restujeme do zlatista
  3. Pridáme rozšľahané vajce a všetko spolu pomiešame
  4. Preložíme do misky
  5. Znovu rozpálime kokosový olej, postupne pridáme mrkvu, cibuľku, hríbiky a mungo klíčky
  6. V malej miske zmiešame tamarind pastu, arašidové maslo, rybaciu omáčkou, trstinový cukor, chilli omáčku, šťavu z limetky
  7. Ryžové rezance dáme do misky a zalejeme horúcou vodou, po 5 minútach scedíme
  8. Rezance pridáme do woku
  9. Všetko spolu premiešame, prípadne dochutíme tamarindom a rybacou omáčkou a preložíme na tanier
  10. Posypeme arašidami a lístkami čerstvého koriandra

Ak máte chuť na iné verzie, tofu môžete nahradiť kuracím mäskom, krevetami, či rybou. Zo zeleniny sa hodia šampiňóny, šalotka, či cuketa. Ak nemôžete jesť vajce, môžete ho z receptu pokojne vypustiť.