Facebook
Instagram

Kura jalfrezi

Kura jalfrezi

Toto indické curry patrí azda medzi najobľúbenejšie a najrozšírenejšie. Ak ste niekedy navštívili Indiu, či aspoň indickú reštauráciu, určite ste naň natrafili. Ja ho mám rada v pikantnej verzii, avšak môžete si ho upraviť podľa svojej chuti.

Ingrediencie (na 6 porcií)

  • 4 kuracie prsia
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 2 väčšie cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 červené chilli papričky (resp. podľa chuti)
  • 1 PL mletého rímskeho kmínu (jeera)
  • 1 PL kurkumy
  • 1 PL garam masaly
  • 2 PL trstinového cukru
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 300 ml vody
  • Rastlinný olej
  • Čerstvý koriander
  • Basmati ryža

Postup

  1. Kuracie mäso si nakrájame na kocky, cibuľu na väčšie kúsky
  2. Vo woku alebo hlbšej panvici rozpálime olej, pridáme kmín, kurkumu a garam masalu a na slabšom ohni smažíme cca 1 minútu. Dávame pozor, aby sa korenie nespálilo.
  3. Pridáme roztlačený cesnak, nakrájané chilli papričky a opekáme cca 1 minútu.
  4. Potom pridáme paradajky, cibuľu, trstinový cukor, rybaciu omáčku a kokosové mlieko. Keď sa všetky ingrediencie spoja do hustej omáčky, pridáme kuracie mäso a podľa potreby vodu. Omáčka by mala byť hustá.
  5. Varíme na miernom ohni cca 10 minút, občas premiešame.
  6. Podávame s ryžou basmati a čerstvým koriandrom.

Tip: Do originálneho receptu na jalfrezi sa pridáva aj zelená paprika. Ja osobne ju nemám rada, ak vám však chutí, pokojne ju použite. Stačí ju nakrájať na väčšie kúsky a pridať spolu s cibuľou. Ak chcete vegetariánsku verziu, namiesto kuracieho mäsa môžete použiť tofu či bataty a rybaciu omáčku nahradiť soľou.