Sušené paradajkyVegan
Zbožňujem paradajky. Bez nich si ani neviem predstaviť leto. Na záhrade sa nám ich každý rok urodí veľmi veľa a keď ich už nestíham jesť v čerstvom stave, vždy si zopár usuším a počas roka používam do cestovín, šalátov, či iných jedál, najmä talianskej kuchyne, kde majú pravdepodobne aj svoj pôvod. Na prípravu sa najviac hodia veľké mäsité paradajky, avšak môžete použiť akúkoľvek odrodu. Dôležité je, aby boli približne rovnakej veľkosti, aby sa sušili rovnako dlho. Uskladnené v chladničke v uzatvárateľnom pohári, naložené v olivovom oleji, vydržia aj celý rok.
Ingrediencie:
- 1 kg paradajok
- olivový olej
- soľ (ja používam himalájsku)
- sušené oregano
- trstinový cukor
Postup:
- Paradajky nakrájame na mesiačiky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Jemne pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou, oreganom a cukrom.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 220°C a pečieme 10 minút.
- Potom rúru vypneme a paradajky v nej necháme asi hodinu.
- Následne rúru zapneme na 70°C a sušíme cca 3 hodiny.
- Paradajky pootáčame a znovu sušíme na 70°C ďalšie 3 hodiny.
- Počas celého sušenia necháme jemne pootvorené dvierka rúry, aby mala vlhkosť z paradajok kam unikať.
- Paradajky necháme vychladnúť a preložíme do uzatvárateľnej nádoby. Môžeme ich zaliať olivovým olejom, pridať pár kapár, nakrájaný cesnak a oregano.