Boloňské lasagne

Lasagne sú klasika… Toto je môj obľúbený recept a asi sa nelíši od iných, ktoré už poznáte. Ja mleté mäso nikdy nekupujem v obchode, ale vždy v mäsiarni u nás pri dome si kúpim čerstvé mäsko a zomeliem doma. Ostatné suroviny sú úplne bežné.

Ingrediencie:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 g mozzarelly (nie tá nie v náleve, alebo môžte použiť aj eidam)
- 500 ml paradajkového pretlaku
- 1 cibuľa
- 2 stonky zeleru
- 2 mrkvy
- 3 strúčiky cesnaku
- bazalka, oregano (čerstvé alebo sušené)
- soľ, korenie
- 250g lasagní (neuvarených)
- Na bešamel:
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 1 ČL muškátového orieška
- ½ ČL soli
Postup:
- Najprv si pripravíme bolognskú zmes – cibuľu a zeler nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame nahrubo
- Na panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a osmahneme dozlatista
- Pridáme mleté mäso a opekáme cca 5 minút
- Pridáme zeler, paradajkový pretlak a roztlačený cesnak
- Všetko spolu povaríme asi 15 minút
- K záveru pridáme koreniny, bylinky a soľ
- Zmes odstavíme
Tip: Niekedy si túto zmes zvyknem pripraviť aj deň vopred – všetky chute sa výborne prepoja a na druhý deň mi to ušetrí čas.
- Uvaríme si bešamel – v hrnci roztopíme maslo, pridáme múku, muškátový oriešok a soľ, zalejeme mliekom a miešame, aby hmota bola hladká a bez hrudiek
- Pripravíme si väčšiu zapekaciu misku – na dno dáme trošku oleja a lyžicu boloňskej zmesi
- Prvá vrstva budú lasagne – poukladáme ich tak, aby zakryli celé dno
- Na ne pôjde bešamel, mäsová zmes a strúhaná mozzarella
- Opakujeme 2-3x, kým sa nám neminú všetky suroviny
- Posledná vrstva sú lasagne, bešamel a syr
- Pečieme na 160°C cca 1 hodinu – kým syr na vrchu nie je krásne zlatastý
- Krájame na kocky a na tanieri dozdobíme čerstvými bylinkami a podávame so zeleninou
Tip: lasagne môžte pred prípravou ponoriť na cca 1 minútu do vriacej vody. Trošku zmäknú a dajú sa potom krájať na veľkosti, aké potrebujete.