Facebook
Instagram

Boloňské lasagne

Boloňské lasagne

Lasagne sú klasika… Toto je môj obľúbený recept a asi sa nelíši od iných, ktoré už poznáte. Ja mleté mäso nikdy nekupujem v obchode, ale vždy v mäsiarni u nás pri dome si kúpim čerstvé mäsko a zomeliem doma. Ostatné suroviny sú úplne bežné. 

Ingrediencie:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 300 g mozzarelly (nie tá nie v náleve, alebo môžte použiť aj eidam)
  • 500 ml paradajkového pretlaku
  • 1 cibuľa
  • 2 stonky zeleru
  • 2 mrkvy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • bazalka, oregano (čerstvé alebo sušené)
  • soľ, korenie
  • 250g lasagní (neuvarených)
  • Na bešamel:
    • 50 g masla
    • 50 g hladkej múky
    • 500 ml mlieka
    • 1 ČL muškátového orieška
    • ½  ČL soli

Postup:

  1. Najprv si pripravíme bolognskú zmes – cibuľu a zeler nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame nahrubo
  2. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a osmahneme dozlatista
  3. Pridáme mleté mäso a opekáme cca 5 minút
  4. Pridáme zeler, paradajkový pretlak a roztlačený cesnak
  5. Všetko spolu povaríme asi 15 minút
  6. K záveru pridáme koreniny, bylinky a soľ
  7. Zmes odstavíme

Tip: Niekedy si túto zmes zvyknem pripraviť aj deň vopred – všetky chute sa výborne prepoja a na druhý deň mi to ušetrí čas.

  1. Uvaríme si bešamel – v hrnci roztopíme maslo, pridáme múku, muškátový oriešok a soľ, zalejeme mliekom a miešame, aby hmota bola hladká a bez hrudiek
  2. Pripravíme si väčšiu zapekaciu misku – na dno dáme trošku oleja a lyžicu boloňskej zmesi
  3. Prvá vrstva budú lasagne – poukladáme ich tak, aby zakryli celé dno
  4. Na ne pôjde bešamel, mäsová zmes a strúhaná mozzarella
  5. Opakujeme 2-3x, kým sa nám neminú všetky suroviny
  6. Posledná vrstva sú lasagne, bešamel a syr
  7. Pečieme na 160°C cca 1 hodinu – kým syr na vrchu nie je krásne zlatastý
  8. Krájame na kocky a na tanieri dozdobíme čerstvými bylinkami a podávame so zeleninou

Tip: lasagne môžte pred prípravou ponoriť na cca 1 minútu do vriacej vody. Trošku zmäknú a dajú sa potom krájať na veľkosti, aké potrebujete.