Banana breadVegan
Asi rok a pol som žila v Londýne. Práve tam som prvýkrát ochutnala banana bread a odvtedy ho pripravujem naozaj často. Patrí k mojim najobľúbenejším receptom, pečiem ho vždy, keď mám doma prezreté banány, ktoré už nikto nechce jesť. Práve tie však tomuto koláčiku dávajú tú autentickú chuť a cestu vláčnosť a šťavnatosť. Cesto sa dá použiť aj na prípravu cupcakov, či minitortičiek.
Ingrediencie:
- 4 veľmi zrelé banány
- 1/3 hrnčeka oleja alebo roztopeného rastlinného tuku
- ¾ hrnčeka trstinového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 prášok do pečiva
- 1 ČL škorice
- štipka soli
- 1,5 hrnčeka hladkej špaldovej múky
- oriešky, hrozienka, sušené brusnice, horká čokoláda – z každého asi tak za hrsť
Postup:
- Vo väčšej miske vidličkou roztlačíme banány, pridáme cukor, vanilkový extrakt a premiešame mixérom
- Pridáme olej, múku a ostatné sypké suroviny a zase dobre premiešame mixérom
- Na záver prisypeme oriešky, ovocie, či čokoládu a zľahka premiešame vareškou
- Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, resp. do vyššej keramickej zapekacej misky, ktorú sme vymazali tukom a vysypali múkou
- Pečieme na 175°C cca 40 minút – resp. kým nie je chlebík krásne zlatastý a neodlepuje sa od okrajov plechu. Ak pečiete vo vyššej zapekacej miske, môže to trvať o pár minút dlhšie
Hotový koláčik nakrájame na plátky (ak ste piekli v zapekacej miske) alebo na malé kocky. Môžme dochutiť kyselkavým džemom, arašidovým maslom alebo zľahka preliať javorovým sirupom. Chlebík je úžasne šťavnatý a najlepší je ešte teplý 🙂