Facebook
Instagram

Famózna bábovkaVegan 

Famózna bábovka<span class="badge-status" style="background:#5add08">Vegan</span> 

Bábovka je jednoduchý klasický koláčik. I keď pečiem veľmi často, bábovku som robila len zopárkrát. Akosi mi však zrazu na ňu jednu nedeľu prišla chuť a tak bol recept na svete – a rovno vo vegánskej verzii.

Je mäkučká, vláčna, šťavnatá a znovu je tu jeden z dôkazov, že i keď máte alergie, alebo z nejakých dôvodov ste si zvolili vegánsku stravu, pečenie nemusí ísť na úkor chuti. Naozaj je výborná a odteraz budem bábovku robiť asi častejšie.

Ingrediencie:

  • 2 ¼ hrnčeka hladkej špaldovej múky
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 1 ½ hrnčeka mandľového mlieka
  • 1/3 hrnčeka roztopeného kokosového oleja
  • 2 roztlačené dozreté banány
  • 1,5 balenia kypriaceho prášku
  • 2 PL kakaa
  • štipka soli
  • 50 g nasekanej horkej čokolády
  • brusnice, hrozienka, vlašské orechy, lieskovce, mandľové lupienky – čokoľvek, na čo máte chuť
  • Na polevu: 50 g horkej čokolády, 1 PL kokosového oleja

Postup:

  1. Zmiešame sypké suroviny (okrem kakaa)
  2. Primiešame k nim mandľové mlieko, olej a roztlačený banán a dohladka premiešame
  3. Pridáme čokoládu, sušené ovocie a orechy
  4. Všetko spolu zmiešame
  5. Bábovkovú formu vymažeme kokosovým olejom a vysypeme múkou
  6. Do formy nalejeme polovicu cesta, do druhej polovice nasypeme kakao, premiešame a nalejeme do formy na biele cesto. Špáradlom môžeme zľahka premiešať – upečená bábovka tak získa zaujímavý vzor.
  7. Pečieme na 180°C cca 40 minút
  8. Upečenú bábovku hneď vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť
  9. Polejeme roztopenou čokoládou s kokosovým olejom

Dozdobíme drobným ovocím a mandľovými lupienkami