Vianočné orechovo-rumové rezy
S prípravami na Vianoce sa spája aj vianočné pečenie. Tieto rezy sú moje obľúbené a to nielen na Vianoce. Kombinácia orechov, medu a rumu je božská.
Ingrediencie:
Cesto:
- 200 g masla
- 180 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 3 PL medu
- 2 ČL sódy bikarbony rozmiešanej v 2 ČL mlieka
- 500 g hladkej múky
Orechová krusta:
- 350 g posekaných vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 120 g masla
- 4 PL medu
Krém:
- 320 ml mlieka
- 2 PL hladkej múky
- 2 PL kukuričného škrobu
- 100 g cukru
- 250 g masla
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 150 ml rumu
Postup:
- Z uvedených surovín vypracujeme robotom alebo rukami cesto a rozdelíme ho na 2 časti.
- Každú časť vyvaľkáme priamo na plechu vystlanom papierom na pečenie.
- Prvú časť pečieme v rúre vyhriatej na 170°C cca 12 minút.
- Medzičasom si pripravíme orechovú krustu – na panvici zmiešame všetky ingrediencie a na slabom ohni za stáleho miešania smažíme dozlatista.
- Ešte horúcu krustu rovnomerne natrieme na druhý (surový) plát cesta a dáme hneď piecť na 170°C cca 12 minút.
- Kým sa druhé cesto pečie, pripravíme si krém. V hrnci na miernom ohni zmiešame mlieko, múku, škrob a polovicu cukru. Uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť.
- V robotovi alebo ručným mixérom si vyšľaháme maslo s druhou polovicou cukru, vanilkovým extraktom a cca 100 ml rumu. Po lyžičkách pridávame vychladnutú kašu a ďalej šľaháme, kým nebude krém hladký.
- Vychladnutý plát cesta (ten bez orechov) pokvapkáme rumom a natrieme krémom. Prikryjeme druhým plátom cesta (ten s orechami), pritlačíme a necháme odležať ideálne do druhého dňa, kedy je koláčik krásne mäkký.