Tekvicové muffinyvegan
Tekvica má na jeseň svoje stále miesto v mojej kuchyni. Okrem obľúbenej hokkaido polievky či zdravších hranoliek sa výborne hodí aj do koláčikov. A tak som raz trošku zaexperimentovala a vymyslela tento recept na voňavé tekvicové muffiny. Sú šťavnaté, nie veľmi sladké a sychravým jesenným dňom dodajú svojou farbou trošku slnka.
Ingrediencie (na 12 ks):
Na cesto:
- 500g hladkej špaldovej múky
- 150g trstinového alebo kokosového cukru
- 400g tekvicového pyré
- 1 jablko
- 80ml rastlinného mlieka (ja som použila ryžové)
- 1ČL prášku do pečiva
- 1ČL sódy bikarbóny
- 2ČL škorice
- 1PL perníkového korenia
- 1ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
- na ozdobenie: sekané pistácie alebo iné orechy, či tekvicové semienka
Postup:
- Tekvicu hokkaido umyjeme, lyžicou vyberieme semienka a 400g nakrájame na drobné kocky. Uvaríme v malom množstve vody, rozmixujeme ponorným mixérom a necháme vychladnúť.
- Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké suroviny, pridáme k nim mlieko, nastrúhané jablko, tekvicové pyré a vanilkový extrakt.
- Plech na muffiny vystelieme košíčkami a plníme cestom cca 0,5cm pod okraj.
- Ozdobíme nasekanými pistáciami
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 30 minút.