Falafel s hummusomvegan
Falafel je tradičné arabské jedlo, ktoré možno tiež poznáte z vašich dovoleniek, ale aj z bistier v centre Bratislavy – malé vysmážané cícerové guličky, ktoré sa podávajú zvyčajne s pita chlebom a výborne sa k nim hodí aj hummus. Príprava je jednoduchá a jedlo sa hodí aj ako obed, či večera, alebo ako malé pohostenie pre návštevu.
Ingrediencie (na 4 porcie):
- 1 konzerva cíceru (bez nálevu)
- 2 šalotky, nakrájané nadrobno
- 3 roztlačené strúčiky cesnaku
- 2 PL tahini pasty
- 3 PL hladkej špaldovej múky (alebo hrachovej, či cícerovej)
- 1 ČL rímskej rasce
- 1 ČL mletého koriandru
- ½ ČL kajánskeho korenia
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky – petržlen, koriander – nešetrite nimi 🙂
- Rastlinný olej na vysmážanie
Postup:
- Všetky ingrediencie okrem oleja a múky rozmixujeme v mixéri. Nemixujeme úplne dohladka, v zmesi by mali zostať väčšie hrudky.
- Zmes preložíme do misky a pridáme múku – podľa potreby tak, aby sa zmes nelepila na ruky.
- Ak máte čas, nechajte zmes odpočívať pár hodín v chladničke, ak nie, môžete z nej hneď tvarovať malé guličky
- Guličky vysmážame dozlatista na malom množstve rozpáleného oleja.
- Podávame s hummusom, do ktorého môžete pridať 1 grilovanú papriku v náleve – viď recept https://foodheaven.sk/hummus/