Falafel s hummusomvegan 

Falafel s hummusom<span class="badge-status" style="background:#5add08">vegan</span> 

Falafel je tradičné arabské jedlo, ktoré možno tiež poznáte z vašich dovoleniek, ale aj z bistier v centre Bratislavy – malé vysmážané cícerové guličky, ktoré sa podávajú zvyčajne s pita chlebom a výborne sa k nim hodí aj hummus. Príprava je jednoduchá a jedlo sa hodí aj ako obed, či večera, alebo ako malé pohostenie pre návštevu.

Ingrediencie (na 4 porcie):

  • 1 konzerva cíceru (bez nálevu)
  • 2 šalotky, nakrájané nadrobno
  • 3 roztlačené strúčiky cesnaku
  • 2 PL tahini pasty
  • 3 PL hladkej špaldovej múky (alebo hrachovej, či cícerovej)
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 1 ČL mletého koriandru
  • ½ ČL kajánskeho korenia
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky – petržlen, koriander – nešetrite nimi 🙂
  • Rastlinný olej na vysmážanie

Postup:

  1. Všetky ingrediencie okrem oleja a múky rozmixujeme v mixéri. Nemixujeme úplne dohladka, v zmesi by mali zostať väčšie hrudky.
  2. Zmes preložíme do misky a pridáme múku – podľa potreby tak, aby sa zmes nelepila na ruky.
  3. Ak máte čas, nechajte zmes odpočívať pár hodín v chladničke, ak nie, môžete z nej hneď tvarovať malé guličky
  4. Guličky vysmážame dozlatista na malom množstve rozpáleného oleja.
  5. Podávame s hummusom, do ktorého môžete pridať 1 grilovanú papriku v náleve – viď recept https://foodheaven.sk/hummus/