Donutkyvegan
Kto by nepoznal túto americkú prudko návykovú kalorickú bombu? Jemné chrumkavé cesto s čokoládovou alebo cukrovou polevou, čo sa vám lepí až za ušami. To predsa nesmie chýbať v zozname mojich receptov. Vyskúšajte ju v tejto vegánskej verzii a určite vám bude chutiť.
Ingrediencie (na cca 25 ks):
Na cesto:
- 250g hladkej špaldovej múky
- 125ml rastlinného mlieka (ryžové, mandľové…)
- 50g slnečnicového oleja
- 7g sušeného droždia
- 25g trstinového cukru
- Štipka soli
- 1ČL vanilkového extraktu
- Rastlinný olej na vysmážanie
Na čokoládovú polevu:
- 100g horkej vegan čokolády (ja používam aspoň 70%)
- 20g kokosového oleja
- 5PL rastlinného mlieka
- Mandľové lupienky alebo iné ozdoby
Postup:
- Z vlažného mlieka, lyžičky cukru a sušeného droždia si pripravíme kvások a necháme ho kysnúť cca 10 minút.
- Vo väčšej miske si zmiešame múku s cukrom a soľou, pridáme kvások a ostatné suroviny.
- Robotom alebo rukou spracujeme hladké cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť cca 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme na cca 1cm hrúbku a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom cca 7cm. Môžete použiť pohár. Do stredu každého donutu menšou vykrajovačkou urobíme dierku cca s priemerom 2cm. Takto vykrojené donutky prikryjeme utierkou a necháme odpočívať ešte asi 20 minút.
- V hlbšej panvici si rozpálime cca 2cm oleja a na slabom ohni dozlatista smažíme donutky z každej strany.
- Donutky ukladáme na kuchynskú utierku, aby z nich odsala prebytočný olej.
- Na slabom ohni si roztopíme čokoládu, pridáme kokosový olej a rastlinné mlieko. V takto hotovej čokoládovej poleve obaľujeme jednu stranu vychladnutých donutiek a ukladáme ich na mriežku. Posypeme mandľami alebo inak ozdobíme.