Donutkyvegan 

Donutky<span class="badge-status" style="background:#5add08">vegan</span> 

Kto by nepoznal túto americkú prudko návykovú kalorickú bombu? Jemné chrumkavé cesto s čokoládovou alebo cukrovou polevou, čo sa vám lepí až za ušami. To predsa nesmie chýbať v zozname mojich receptov. Vyskúšajte ju v tejto vegánskej verzii a určite vám bude chutiť.

Ingrediencie (na cca 25 ks):

Na cesto:

  • 250g hladkej špaldovej múky
  • 125ml rastlinného mlieka (ryžové, mandľové…)
  • 50g slnečnicového oleja
  • 7g sušeného droždia
  • 25g trstinového cukru
  • Štipka soli
  • 1ČL vanilkového extraktu
  • Rastlinný olej na vysmážanie

Na čokoládovú polevu:

  • 100g horkej vegan čokolády (ja používam aspoň 70%)
  • 20g kokosového oleja
  • 5PL rastlinného mlieka
  • Mandľové lupienky alebo iné ozdoby

Postup:

  1. Z vlažného mlieka, lyžičky cukru a sušeného droždia si pripravíme kvások a necháme ho kysnúť cca 10 minút.
  2. Vo väčšej miske si zmiešame múku s cukrom a soľou, pridáme kvások a ostatné suroviny.
  3. Robotom alebo rukou spracujeme hladké cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť cca 1 hodinu.
  4. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na cca 1cm hrúbku a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom cca 7cm. Môžete použiť pohár. Do stredu každého donutu menšou vykrajovačkou urobíme dierku cca s priemerom 2cm. Takto vykrojené donutky prikryjeme utierkou a necháme odpočívať ešte asi 20 minút.
  5. V hlbšej panvici si rozpálime cca 2cm oleja a na slabom ohni dozlatista smažíme donutky z každej strany.
  6. Donutky ukladáme na kuchynskú utierku, aby z nich odsala prebytočný olej.
  7. Na slabom ohni si roztopíme čokoládu, pridáme kokosový olej a rastlinné mlieko. V takto hotovej čokoládovej poleve obaľujeme jednu stranu vychladnutých donutiek a ukladáme ich na mriežku. Posypeme mandľami alebo inak ozdobíme.