Facebook
Instagram

Apple pieVegan 

Apple pie<span class="badge-status" style="background:#5add08">Vegan</span> 

Jablkový koláč je tradičný americký dezert. Moja cesta k nemu bola jednoduchá, ako samotný koláčik – skrátka som raz mala doma viac jabĺk a chuť na sladké. Rada ho pripravujem na jeseň, keď je vonku sychravo a zásoba jabĺk stále veľká. Nie je veľmi sladký a úžasne šťavnatý. Keď vám zachutí, vyskúšajte aj jeho hruškovú „sestru“ – jednoducho vymeňte jablká za hrušky a hotovo.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g rastlinného masla – rovno z chladničky 
  • 100 ml ľadovej vody
  • Štipka soli

Plnka:

  • cca 1 kg jabĺk
  • 3 ČL škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 4 PL trstinového cukru
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • Šťava z ½ citróna

Postup:

  1. Ošúpeme jablká a nakrájame ich na kocky
  2. Spolu s ostatnými ingredienciami na plnku (okrem škrobu) ich dáme do hrnca, prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni cca 10 minút. V závere pridáme škrob, čím sa plnka zahustí.
  3. Medzitým si pripravíme cesto –  najprv rukou zmiešame na kocky nakrájané maslo, múku a soľ až kým nedostaneme konzistenciu mokrého piesku.
  4. Pridáme ľadovú vodu a krátko miesime, až kým získame hladké elastické cesto.
  5. cca 1/3 cesta odložíme bokom, druhy, väčší kus rozvaľkáme a vtlačíme do okrúhlej formy (moja má priemer cca 30 cm)
  6. Na cesto naukladáme mierne vychladnuté jablká
  7. Zvyšné cesto rozvaľkáme na veľkosť formy a nakrájame na pásiky. Tie poukladáme do kríža na vrch koláča.
  8. Pečieme na 180°C cca 35 minút

Hotový koláčik môžeme posypať mletým trstinovým cukrom.