Apple pieVegan
Jablkový koláč je tradičný americký dezert. Moja cesta k nemu bola jednoduchá, ako samotný koláčik – skrátka som raz mala doma viac jabĺk a chuť na sladké. Rada ho pripravujem na jeseň, keď je vonku sychravo a zásoba jabĺk stále veľká. Nie je veľmi sladký a úžasne šťavnatý. Keď vám zachutí, vyskúšajte aj jeho hruškovú „sestru“ – jednoducho vymeňte jablká za hrušky a hotovo.
Ingrediencie:
Cesto:
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 100 g rastlinného masla – rovno z chladničky
- 100 ml ľadovej vody
- Štipka soli
Plnka:
- cca 1 kg jabĺk
- 3 ČL škorice
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 4 PL trstinového cukru
- 1 PL kukuričného škrobu
- Šťava z ½ citróna
Postup:
- Ošúpeme jablká a nakrájame ich na kocky
- Spolu s ostatnými ingredienciami na plnku (okrem škrobu) ich dáme do hrnca, prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni cca 10 minút. V závere pridáme škrob, čím sa plnka zahustí.
- Medzitým si pripravíme cesto – najprv rukou zmiešame na kocky nakrájané maslo, múku a soľ až kým nedostaneme konzistenciu mokrého piesku.
- Pridáme ľadovú vodu a krátko miesime, až kým získame hladké elastické cesto.
- cca 1/3 cesta odložíme bokom, druhy, väčší kus rozvaľkáme a vtlačíme do okrúhlej formy (moja má priemer cca 30 cm)
- Na cesto naukladáme mierne vychladnuté jablká
- Zvyšné cesto rozvaľkáme na veľkosť formy a nakrájame na pásiky. Tie poukladáme do kríža na vrch koláča.
- Pečieme na 180°C cca 35 minút
Hotový koláčik môžeme posypať mletým trstinovým cukrom.