Famózna bábovkaVegan
Bábovka je jednoduchý klasický koláčik. I keď pečiem veľmi často, bábovku som robila len zopárkrát. Akosi mi však zrazu na ňu jednu nedeľu prišla chuť a tak bol recept na svete – a rovno vo vegánskej verzii.
Je mäkučká, vláčna, šťavnatá a znovu je tu jeden z dôkazov, že i keď máte alergie, alebo z nejakých dôvodov ste si zvolili vegánsku stravu, pečenie nemusí ísť na úkor chuti. Naozaj je výborná a odteraz budem bábovku robiť asi častejšie.
Ingrediencie:
- 2 ¼ hrnčeka hladkej špaldovej múky
- 1 hrnček trstinového cukru
- 1 ½ hrnčeka mandľového mlieka
- 1/3 hrnčeka roztopeného kokosového oleja
- 2 roztlačené dozreté banány
- 1,5 balenia kypriaceho prášku
- 2 PL kakaa
- štipka soli
- 50 g nasekanej horkej čokolády
- brusnice, hrozienka, vlašské orechy, lieskovce, mandľové lupienky – čokoľvek, na čo máte chuť
- Na polevu: 50 g horkej čokolády, 1 PL kokosového oleja
Postup:
- Zmiešame sypké suroviny (okrem kakaa)
- Primiešame k nim mandľové mlieko, olej a roztlačený banán a dohladka premiešame
- Pridáme čokoládu, sušené ovocie a orechy
- Všetko spolu zmiešame
- Bábovkovú formu vymažeme kokosovým olejom a vysypeme múkou
- Do formy nalejeme polovicu cesta, do druhej polovice nasypeme kakao, premiešame a nalejeme do formy na biele cesto. Špáradlom môžeme zľahka premiešať – upečená bábovka tak získa zaujímavý vzor.
- Pečieme na 180°C cca 40 minút
- Upečenú bábovku hneď vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť
- Polejeme roztopenou čokoládou s kokosovým olejom
Dozdobíme drobným ovocím a mandľovými lupienkami